Как и от къде идва Linux системата?

Linux е операционна система, която е създадена от Линус Торвалдс през 1991 година. Торвалдс, който по професия е програмист, създаде Linux като проект на отворен код и го предостави на обществеността безплатно. Оттогава Linux се развива и поддържа от голям брой разработчици и програмисти от цял свят.

Linux е базиран на Unix операционната система, която е създадена през 1970-те години и се използва главно в корпоративни среди. Linux се отличава с отвореното си програмно кодиране, което означава, че всеки може да разгледа, модифицира и разпространява кода му. Това прави Linux гъвкав и насочен към сътрудничество между програмистите.

Linux се използва в широк спектър от устройства и системи – от персонални компютри и сървъри до мобилни устройства, вградени системи и суперкомпютри. Въпреки че Linux е свободна и безплатна, множество компании и организации предлагат комерсиални дистрибуции и поддръжка за Linux базирани системи.

Linux се отличава със стабилност, сигурност и гъвкавост. Отвореният му код позволява на потребителите и програмистите да го приспособяват и разширяват според своите нужди. Това прави Linux популярен избор сред програмисти, системни администратори и потребители, които се стремят към по-свободна и контролируема операционна система.