Как и от къде се появава WordPress!

WordPress е уеб базирана платформа за управление на съдържание (CMS), която е създадена през 2003 г. от Мат Мъленвег и Майкъл Валески. Идеята зад WordPress е била да се разработи лесна за използване и достъпна платформа, която да позволи на потребителите да създават и управляват уебсайтове без необходимостта от програмиране или напредни технически умения.

WordPress е разработен на базата на платформата за управление на съдържание b2/cafelog, която е създадена от Майкъл Валески. Мат Мъленвег искал да разшири и подобри b2/cafelog и така създава първата версия на WordPress.

От момента на своето появяване WordPress се развива и расте, превръщайки се в една от най-използваните платформи за създаване на уебсайтове в света. WordPress е известен със своето голямо разнообразие от теми и плъгини, които позволяват на потребителите да персонализират и разширят функционалността на своите уебсайтове.

WordPress е отворен код и се разпространява под GNU General Public License (GPL). Това означава, че всеки може да прегледа, модифицира и разпространява кода на WordPress. Отвореният код спомага за непрекъснатото развитие на платформата и насърчава участието на програмисти и разработчици от цял свят.

Днес WordPress е използван от милиони уебсайтове, включително блогове, онлайн магазини, фирмени сайтове, новинарски портали и други. Платформата продължава да се развива и иновира, като предлага нови функции и подобрения, за да отговори на нуждите на своите потребители.